kończy mi się gwarancja

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wloczi44
    Classic
    • 2010
    • 19

kończy mi się gwarancja

zapytaj w najbliższych sklepach a co do bębnów możesz je przetoczyć sporo zaoszczędzisz
  • mobil
    Ambiente
    • 2009
    • 139

kończy mi się gwarancja

Witam.
    Panowie i Panie kończy mi się za miesiąc gwarancja na autko. Na jakie bolączki Skodzinki mam zwrócić uwagę aby czegoś nie przegapić coś na co Skodzinki chorują w okresie dojrzewania. Piszę tak bo nauczony doświadczeniem. Miesiąc po gwarancji musiałem wymieniać skrzynię na własny koszt. (wyłamał się jeden ząbek na kole talerzowym, inne auto inne czasy).
    http://emmu.pl
    ----------------------------------------------------------
    W końcu robi się to, co się lubi.

Komentarz

• jefry
      Rider
      • 2009
      • 411

uszczelki przy drzwiach... niech sprawdzą... ( potrafiły ocierać )
      Trubinke niech prze wachlują ( nie wiem jak w tym silniku ale czy łopaty są ok )
      szyby czy nie piszczą ci jak otwierasz / zamykasz.. ( poszukaj na forum )
      Wody czy nie masz pod dywanikami w razie deszczu... ( zdarzało sie że woda się dostawała nie wiadomo skąd ( również poszukaj na forum )

reszty grzechów nie pamietam...
      Skoda Octavia II 2.0TDI 16V BKD v. Elegance.

Komentarz

• navigator
        Rider
        • 2009
        • 583
        • Volkswagen

Re: kończy mi się gwarancja

Zamieszczone przez mobil
        Panowie i Panie kończy mi się za miesiąc gwarancja na autko.
        ...no cóż, z jednej strony może i przykro ale z drugiej.....weź dychnij pełną piersią i czuj się wolny od opieki partaczy..... :szeroki_usmiech

a co do przypadłości, to tak jak pisze jefry obejrzyj sobie parcha pod kątem tu plasticzek tam uszczelka gdzie indziej inna duperelka...

natomiast co do rzeczy twardych, to jedyne co - chyba - wskórasz to:

1. autoscan,
        2. logi (statyczne i dynamiczne) - z tym, że tutaj potrzeba miejsca bo na 4-tym biegu do 4,5 krpm to się w centrum- raczej - nie rozbujają.

Oba powyższe oczywiście z wydrukiem i pisemnym stwierdzeniem że przysłowiowe "git_malyna" , resztę imho oleją..... :szeroki_usmiech w stylu tttm, wsiadać i jeździć bla, bla, bla :helm
        >>E<< by Ali, defibrylator by DGW

Komentarz

• jefry
          Rider
          • 2009
          • 411

rzuć jeszcze okiem na pękający klosz lampy hamulca "środkowy" ( nie pamietam czy to w Kombi czy w Sedanach ) ale takie syt też miały miejsce

Komentarz

• macluke
            Elegance
            • 2010
            • 875

sprawdź jeszcze dokładnie fotele - fabric feler to było wybrzuszanie się z boku.
            Było o tym na forum.

Komentarz

• baca10
              RS
              • 2009
              • 6225

mobil, spytaj sie czy autko nie podlega jakies akcji serwisowej

Komentarz

• zadariusz1
                Rider
                • 2011
                • 543
                • Octavia III (5E3)
                • CLHA 1.6 TDI CR 105 KM

Ja robilem w ASO cos za 200 zlociszy dodatkowy przeglad na koniec gwarancji i sprawdzali tam w miare dokladnie auto ,wiem ze to naiwnne bo byli by idiotami gdyby na tydzien przed koncem gwarancji cos znalezli,ale ja mialem spokoj bo odpukac auto smiga do dzis bez zadnych awarii

Komentarz

• PAOLO ESCO
                  RS
                  • 2009
                  • 6626
                  • Volkswagen
                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez macluke
                  sprawdź jeszcze dokładnie fotele - fabric feler to było wybrzuszanie się z boku.
                  tak jak pisze Kolega - fotele - oparcia boczne do sprawdzenia (deformacja oparcia kwalifikuje się do naprawy - są od tego zestawy naprawcze) SKoda nie przyznaje się ale przecież to jest ewidenta wada fabryczna foteli!!! :zastrzelic Twierdzą, że mimo iż w oparciach jest poduszka powietrzna to deformacja boczka ...pęknięcie elementu tam wmontowanego nie zagraża kierowcy...bardzo ciekawe twierdzenie :evil: ). Trzymanie boczne w fotelach Octavi to wielka porażka - podobno już poprawili ale egzemplarze nawet roczne mają jeszcze te badziewne fotele z oparciami. Skoda tłumaczy się, że pękanie elementów i deformacja spowodowane są zbyt dużą siłą działąjąca na bok oparcia w czasie wsiadania kierowcy - to co ? nie przewidzieli ze kierowca będzie prowadził auto :lol: tłumaczenie to śmiech na sali...nie zauważyłem w książce obsługi zapisu informacj na temat "ostrożnego wsiadania do auta"
                  Sprawdź pasy! Postrzępione kwalifikują się bezwzględnie do wymiany - to kolejny prezent od skody :lol: Sprawdz klapkę wlewu paliwa - jeśli coś się zacina i nie zamyka za każdym razem to śmigaj do ASO.

Zamieszczone przez navigator
                  weź dychnij pełną piersią i czuj się wolny od opieki partaczy.....
                  nareszcie :!:
                  PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• Marcinooo
                    Rider
                    • 2009
                    • 332

Zamieszczone przez jefry
                    W tym przypadku jak się nie mylę gwarancja sięga 3 lat, jeśli chodzi o wady związane z lakierem.

Zwróć też uwagę na szybkę licznika. Mi np. zaczęła pękać o tak sama z siebie... Wymieniają na gwarancji

Komentarz

• pandzik
                      RS
                      • 2011
                      • 2254
                      • Seat

Zamieszczone przez zadariusz1
                      Ja robilem w ASO cos za 200 zlociszy dodatkowy przeglad na koniec gwarancji i sprawdzali tam w miare dokladnie auto ,wiem ze to naiwnne bo byli by idiotami gdyby na tydzien przed koncem gwarancji cos znalezli,ale ja mialem spokoj bo odpukac auto smiga do dzis bez zadnych awarii
                      Sam sobie przeczysz. Zapłaciłeś 200zł za przegląd choć wiedziałeś, że nie będą skłonni nic znaleźć i dalej, mimo to, jesteś spokojny...

[ Dodano: Sob 01 Paź, 11 12:30 ]
                      mobil, Ja to robiłem tak, jadę do jednego ASO i mówię, że mi ściąga i trzepie przy hamowaniu. Biorą na ścieżkę itd. Jadę do drugiego ASO i mówię że silnik nie odpala jak trzeba i aku sie rozładowuje. Podpinają, mierzą. itd.
                      Można to modyfikować wedle własnych potrzeb. No niestety trzeba mieć tez sporo czasu i chęci. Ja już chyba nie miałbym siły.

Komentarz

• jefry
                        Rider
                        • 2009
                        • 411

Zamieszczone przez Marcinooo
                        Zamieszczone przez jefry
                        W tym przypadku jak się nie mylę gwarancja sięga 3 lat, jeśli chodzi o wady związane z lakierem.

Zwróć też uwagę na szybkę licznika. Mi np. zaczęła pękać o tak sama z siebie... Wymieniają na gwarancji
                        nie wiem jak to się ma z gwarancją wiem jedno że były duże problemy i nawet SAP dawał odpowiedz odmowną bo lakier lakierem, a oni powiedzą że same uszczelki nie podlegają gwarancji. Było wielokrotnie poruszane.

Komentarz

• winni77
                          RS
                          • 2009
                          • 2183
                          • Octavia II combi (1Z5)
                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

rzuć jeszcze okiem na pękający klosz lampy hamulca "środkowy" ( nie pamietam czy to w Kombi czy w Sedanach ) ale takie syt też miały miejsce
                          W kombi.

Od siebie dodam:
                          - podobno docisk tylnej wycieraczki czasami jest do wymiany
                          - trzeszczące jak stary tapczan przednie zawieszenie (jakieś gumy)
                          - mechacąca się tapicerka foteli
                          - jak już wymieniono, marszczący się bok przednich foteli
                          - zamów sobie update softu Swinga (jeśli masz takowego), bo stary soft mógł rozładowywać accu, co mnie się przytrafiło

to na razie tyle
                          Mój "Batmobil"

Komentarz

• przemo9
                            Ambiente
                            • 2009
                            • 228
                            • Octavia II combi (1Z5)
                            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

mi się też kończy gwarancja a ostatnio jadąc w deszczu zaczęła mi kapać woda do środka przez lewe przednie drzwi - jak to za reklamować??
                            O II fl kombi elegance

Komentarz

• macluke
                              Elegance
                              • 2010
                              • 875

Zamieszczone przez przemo9
                              mi się też kończy gwarancja a ostatnio jadąc w deszczu zaczęła mi kapać woda do środka przez lewe przednie drzwi - jak to za reklamować??
                              hmm, przyjeżdasz do ASO i mówisz, że jadąc w deszczu zaczęła Ci kapać woda do środka przez lewe przednie drzwi??

Komentarz

Pracuję...